Witaminy na odporność – poznaj 3 przykłady
Ludzki organizm charakteryzuje się wieloma układami. Jednym z nich jest układ odpornościowy, który zapobiega oraz w razie konieczności zwalcza stany chorobowe. Jednak aby dobrze funkcjonował, musi mieć dobre tzw. paliwo. Co robić, aby mieć zawsze działający układ odpornościowy? Należy spożywać witaminy na odporność. Jakie? Poznaj 3 przykłady takich związków organicznych.
Jak działa układ odpornościowy?
Struktura układu odpornościowego przypomina siatkę, składającą się z wielu narządów i struktur. Wszystkie ze sobą współpracują w celu wytwarzania komórek odpornościowych i przeciwciał. W biologii wyróżnia się odporność wrodzoną i nabytą. Jeśli układ odpornościowy u człowieka jest słaby, to zaleca się spożywanie witaminy na odporność.
Witamina C
Omawiając witaminy na odporność, nie mogło oczywiście zabraknąć w naszym zestawieniu kwasu askorbinowego, znanego jako witaminę C. Jest podstawowym składnikiem wielu preparatów, które mają na celu zwiększyć odporność.
Ma właściwości antyoksydacyjne. W praktyce kwas askorbinowy potrafi niszczyć wolne rodniki. Co więcej, obniża stres oksydacyjny, tak więc spożywanie witaminy C zaleca się każdemu, kto ma wiele stresogennych chwil w życiu zawodowym i prywatnym.
Witamina D
Chcąc poprawić odporność, nie może zabraknąć w naszej suplementacji witaminy D. Jeśli chodzi o witaminy na odporność to tzw. must have. Jej skuteczne działanie wynika z bogatego składu. W witaminie D znajdziemy m.in. ergokalcyferol i cholekalcyferol. Co ważne, witamina ta rozpuszcza się w tłuszczach, tak więc można ją stosować w czasie spożywania produktów.
Warto wspomnieć, że suplementacja powinna mieć miejsce jedynie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ w okresie wiosenno-letnim można wytworzyć witaminę D w sposób naturalny. Bodźcem do tego procesu są promienie słoneczne. Przebywając na słońcu, możemy pokryć nawet 90% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Witamina E
Ostatnim związkiem pozytywnie wpływającym na odporność, który znajduje się w naszym zestawieniu to witamina E. Włączając wspomnianą witaminę do diety, możemy być pewni zwiększania naszej odporności. Za taką gwarancję głównie odpowiadają jej właściwości antyoksydacyjne.