Herbata z czystka – czym jest i jakie ma właściwości?
Jedną z najsilniej działających roślin, które znane są człowiekowi i z której dobrodziejstw czerpie, jest czystek. Ma on mnóstwo właściwości, jakie są w wielu aspektach znacznie lepsze od samej zielonej herbaty – tak cenionej przez wiele pokoleń. Herbata z czystka ma bardzo szerokie działanie i niezwykle pozytywny wpływ zarówno na zdrowie, jak i samopoczucie oraz wygląd. Warto zasmakować w tym wyjątkowym naparze i włączyć go do swojej diety.
Herbata z czystka – czym jest i jak działa?
Ziele czystka jest krzewem, który prezentuje się zjawiskowo pięknie za sprawą wielobarwnych kwiatów. Przyjmują one różnorodne kolory – białe, różowe oraz czerwone. Roślina ta pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a dziś najczęściej można na nią natrafić w malowniczej Grecji oraz na Wyspach Kanaryjskich. Został przywieziony w celu uprawy. Czystek należy do rodziny czystkowatych, która liczy sobie aż 50 różnych gatunków.
Jego lecznicze właściwości są znane już od pokoleń, ponieważ był on stosowany setki lat temu w ziołolecznictwie. Mówi się także, że znana ze Starego Testamentu mirra, była właśnie czystkiem. Z kolei w starożytności stosowano go podczas leczenia zmian skórnych i gojenia się ran.
Herbata czystek – na co?
Czystek jest bardzo chętnie stosowany od wielu pokoleń, a jego właściwości prozdrowotne znane od lat. Badacze odkryli jak dotąd szereg korzyści, jakie odczuwa organizm, które wynikają z regularnego picia tego zioła. Ma ono działanie przeciwzapalne, antywirusowe oraz antybakteryjne, co czyni herbatę z czystka prawdziwym dobrodziejstwem. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które np. chcą wzmocnić swoją odporność. Do najważniejszych właściwości oraz działań należą:
- przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów
- profilaktyka w celu wzmocnienia układu odpornościowego
- wspomaganie podczas leczenia infekcji dróg oddechowych
- wzmacnianie organizmu poprzez detoksykację
- obniżanie poziomu cukru we krwi
- poprawa stanu włosów, skóry i paznokci
- regulacja poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.