Navigation Menu+

Cukier

Posted on sty 30, 2017 by in informacje |

Cukier ma silnie destrukcyjne działanie dla organizmu, działa degradująco na wielu różnych obszarach: obniża odporność, wspomaga depresje, jest częstym elementem diety schizofreników, może stymulować komórki rakotwórcze do rozwoju. Jest to związane z insuliną, która po spożyciu cukru uwalnia się, a następnie wchłania się do komórek. Insulina nie wybiera, stymuluje każdą komórkę w ciele do wzrostu, nigdy nie pomija tych rakotwórczych w całym procesie.

Według znanych amerykańskich autorytetów cukier działa podobnie jak heroina czy kokaina. I tak np. Robert Lustig twierdzi, że cukier zaburza odczuwanie sytości przyspiesza starzenie się komórek i jest toksyczny. Wpływa na nas niekorzystnie w dodatku jest wszechobecny, wszystkie napoje kolorowe, ciastka, czekolady, lody, marmolady, dżemy zawierają cukier, który ukrywa się także w keczupie, musztardzie, w sosach, także w kiełbasie wędzonej.

Warto jest rozważyć ciekawe zastępniki. Okazje się, że cukier brzozowy, który dla niektórych znany jest jako ksylitol wygląda podobnie i smakuje podobnie do cukru białego, w dodatku ma właściwości lecznicze. Tutaj w przeciwieństwie do cukru białego, cukier brzozowy opóźnia starzenie komórek, jest niskokaloryczny, zapobiega zapalenie dziąseł, często też, występuje jako składnik past do zębów.

Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest stewia, nie zawiera żadnych kalorii działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczno. Zawiera minerały i mikroelementy. Stewia ma także zastosowanie lecznicze, stosuje się ją podczas leczenia cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

Syrop klonowy to kolejny zdrowy i naturalny zastępnik. Na rynku obecnie dostępne są trzy typy określane typami A,B oraz C. Najlepszą jakość oferuje typ A, który ma w składzie wapń, fosfor i manganian. Hamuje, powstawanie komórek rakotwórczych w szczególności w przypadku raka prostaty i płuc oraz ma właściwości bakteriobójcze.

Pomimo dominującej obecności cukrów w przemyśle żywieniowym, mamy także wybór zdrowych i często podobnych nie tylko w smaku ale także w konsystencji zastępników, które wcale nie mają neutralnego wpływu na nasz organizm, ale wręcz przeciwnie działają leczniczo.