Navigation Menu+

Produkty bez laktozy w codziennej diecie

Posted on lut 18, 2017 by in diety, informacje, leczenie |

Laktoza, a więc cukier mleczny, to związek chemiczny, który uzyskuje się z serwatki w trakcie produkcji sera. Jest elementem wchodzącym w skład mleka produkowanego przez wszystkie ssaki, w tym mleka kobiecego, potrzebnego matce do karmienia niemowlęcia przez pierwsze miesiące życia. Opisywany cukier jest jednym z tych związków, który może zostać odrzucony przez organizm ludzki, a co za tym idzie, być przyczyną schorzenia w postaci hipolaktazji. U większości osób dotkniętych tą przypadłością, bardzo ważnym staje się unikanie produktów mlecznych i wprowadzenie do indywidualnego menu zamienników o tych samych wartościach odżywczych.

Nie toleruję laktozy – czy mogę jeść produkty mleczne?
Nie zawsze jest tak, że wszyscy ci, u których zdiagnozowano niedobór laktazy, muszą usunąć ze swojego jadłospisu produkty zawierające cukier mleczny. W tym przypadku, bardzo ważnym w określeniu dozwolonych dawek laktozy okazuje się być moment samego zainfekowania. Jeśli u pacjenta zdiagnozowano wtórną, a więc nabytą hipolaktazję, przyjmowanie tego związku chemicznego jest dozwolone, jednak zawsze w minimalnych, indywidualnie określanych, dawkach. Wyjątek stanowią chorzy, u których zauważono bardzo silne objawy po spożyciu produktów zawierających laktozę. Wówczas kontynuowanie przyjmowania tego związku jest niedozwolone. Osoby z wrodzoną hipolaktazją natomiast, powinni całkowicie zredukować produkty mleczne z codziennej diety.

Bezpieczne produkty bez laktozy
Artykuły mleczne są niezwykle ważne w codziennej diecie. To naturalne źródła magnezu, wszystkich witamin z grupy B, a przede wszystkim wapnia i pełnowartościowego białka budującego kości. Niestety w dobie rozwijających się alergii pokarmowych, w tym nietolerancji laktozy, produkty mleczne muszą zostać zastąpione przez inne – o równie pozytywnym działaniu. Wszyscy dotknięci wrodzoną hipolaktazją powinni unikać zatem mleka zwierzęcego, które mogą zastąpić roślinnym mlekiem kokosowym, gryczanym, ryżowym, kukurydzianym, czy sojowym. Osoby z hipolaktazją powinny jeść bogate w wapno i białko sery tofu.

Obecnie większość sklepów ze zdrową żywnością i nie tylko, oferuje mleko bezlaktazowe oraz produkty mleczne, w tym sery, twarożki, czy jogurty, które nie zawierają cukru mlecznego.