Właściwości zdrowotne miodu
Miód jest produktem o wielu właściwościach. Znalazł zastosowanie w przemyśle leczniczym, gastronomicznym oraz kosmetycznym. Do najważniejszych jego zalet należą szybsze gojenie się ran i zadrapań. Dzięki niemu na skórze nie powstają blizny. Co więcej, miodem warto smarować spierzchnięte usta zimą. Miód wykazuje silne właściwości regeneracyjne i odżywcze, dlatego szorstki naskórek tak bardzo go lubi. Ponadto regularnie spożywana ciepła woda z miodem wzmacnia nasza odporność i obniża ciśnienie krwi. Miód jest nieodłącznym składnikiem w walce z przeziębieniem i grypą. W sklepie internetowym swiatmiodow.pl znajdziecie rozmaite odmiany miodów z całego świata. Prócz miodów sklep oferuje również świece z wosku pszczelego, kosmetyki miodowe oraz artykuły spożywcze.
Dlaczego warto jeść miody gryczane?
Miody drahimskie to miody gryczane, które należą do grupy miodów najpóźniejszych. Ten gatunek zbiera się dopiero pod koniec lipca. Jego pierwotna postać to płynna patoka o ciemno-brązowy kolorze, a nawet brunatnym. Miód charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem. Aromat zawdzięczamy kwiatom gryki. Smak jest gryzący i delikatnie ostry. Doskonale nadaje się do ciast i ciasteczek. Proces krystalizacji miodu gryczanego sprawia, że jego kolor staje się jaśniejszy, a konsystencja krupkowata. Miód jako jeden z nielicznych posiada bardzo dużą ilość substancji odżywczych. Tuż obok miodu spadziowego, miód gryczany uznawany jest za najbardziej wartościowy. Nektar gryki, jej kwiat oraz ziele posiadają rutynę.