Navigation Menu+

Wszystko, co warto wiedzieć o uprawie i zbiorach kawy

Posted on maj 14, 2022 by in informacje |

kawa ziarnista

Niemal każdy ma ją w swoim domu i regularnie po nią sięga, ale mało kto zastanawiał się nad tym, jakie warunki sprzyjają temu, aby mogła ona rosnąć oraz jak wyglądają jej zbiory. Mowa oczywiście o kawie, która trafia do naszych domów w formie gotowego produktu, który wystarczy zalać wodą lub wrzucić ziarna do ekspresu, następnie nacisnąć odpowiedni przycisk i gotowe. Jednak zanim ziarna trafią do sprzedaży, najpierw muszą urosnąć i przejść przez różne etapy obróbki. Zainteresował Cię temat produkcji kawy? Jeśli tak, to po lekturze tego artykułu będziesz bogatszy o wiele nowych informacji.

Warunki do uprawy kawy

Dlaczego krzewy kawowca nie mogą być uprawiane w Polsce? Powodem są niesprzyjające warunki atmosferyczne. Bowiem, żeby kawowce mogły wydawać owoce, potrzebują ciepła w granicach od piętnastu do trzydziestu stopni Celsjusza oraz stabilności. A zatem taka temperatura musi panować przez okrągły rok, bez nagłych skoków i spadków poniżej zera. Jeżeli chodzi o nasłonecznienie, to plantacja powinna się znajdować w miejscu, gdzie jest ono umiarkowane. Co ciekawe, również usytuowanie terenu ma ogromne znaczenia. Najmniejsza wysokość, na której można uprawiać krzewy kawowca, wynosi od około dziewięciuset do stu metrów nad poziomem morza. W niższych partiach kawowce nie będą wydawały urodzajnych plonów.

Kawowiec i jego owoce

Skoro wiemy już, jakie są idealne warunki do uprawy kawy, to teraz przyjrzyjmy się temu, czym charakteryzują się takie krzewy oraz ich owoce. Otóż, jeżeli chodzi o krzew kawowca, to na plantacjach przemysłowych zwykle nie przekracza on dwóch metrów. Dlaczego podkreślono, że taka wysokość dominuje na plantacjach przemysłowych? Otóż dlatego, że dzikie kawowce potrafią być wysokie nawet na kilkanaście metrów. Liście kawowca są dość duże, natomiast owoce małe, mające kolor czerwono-różowy i przypominające swoim wyglądem doskonale znane nam wiśnie. Gdybyśmy spróbowali takiego pięknego owocu kawowca, to zapewne szybko byśmy go wypluli, ponieważ ma on kwaśny i nieprzyjemny smak. Kawa, jaką znamy i jaka trafia do naszych domów, swój kolor zawdzięcza obróbce cieplnej.

Metody zbierania ziaren kawy

Pierwszą, podstawową metodą zbierania owoców kawowca jest zbieranie ręczne. Jak nietrudno się domyślić, polega ona na zrywaniu owoców za pomocą rąk. Przy okazji następuje od razu wstępna selekcja. Jednak ten sposób zbiorów ma jedną podstawową wadę, a mianowicie jest bardzo czasochłonny. Drugą metodą jest strząsanie owoców, co jest niewątpliwie szybsze. Dojrzałe owoce spadną na ziemię, skąd można je łatwo zebrać, a niedojrzałe pozostaną na krzewie. Przy w tym przypadku minusem jest to, że część owoców może ulec uszkodzeniu. Najbardziej nowoczesna metoda to ta mechaniczna, do której wykorzystywane są specjalne kombajny. I choć jest to wydajny i szybki sposób, to jednak też nie jest pozbawiony wad. Mianowicie maszyny mogą zbierać owoce, które jeszcze nie dojrzały, a także mogą przyczyniać się do uszkodzenia krzewów.

Obróbka kawy

Zebrane owoce, które przejdą przez selekcję, trafiają do obróbki. Konkretnie mowa o ziarnach, czyli pestkach tychże owoców. Znana od wieków metoda obróbki, to ta na sucho. Polega na wysypaniu ziaren na płaską powierzchnię i wystawieniu ich na słońce, gdzie leżą około miesiąca. Przy czym na noc są przykrywane workami, aby czasami nie dostała się do nich wilgoć. Ta metoda jest najbardziej naturalna i pozwala zachować głęboki smak i aromat. Wada? Czasochłonność. Metoda na mokra wymaga z kolei użycia specjalnych urządzeń i pochłania większe koszty. Kawa poddana takiej obróbce jest delikatniejsza w smaku.

Po przejściu wszystkich tych etapów kawa zostaje pakowana i trafia do sklepów, gdzie możemy nabyć ją w wersji ziarnistej, mielonej oraz rozpuszczalnej. W zależności od tego, na jakim smaku nam zależy, to możemy wybrać klasyczną arabicę, kawę brasil, crema czy espresso. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się kawa bio organic, która pochodzi z ekologicznych plantacji.