Navigation Menu+

Od wiosny do wiosny czyli beta karoten w tabletkach?

Posted on paź 8, 2019 by in leczenie, porady |

Dbając o zdrowie i dobrą kondycję swojego ciała, sięgamy po coraz więcej suplementów i ekstraktów mających poprawić stan skóry, paznokci, dodać blasku włosom. Beta karoten w tabletkach jest w tych działaniach godnym sprzymierzeńcem.

Kierując się metodą sezonowości i odżywiając zgodnie z lokalnym kalendarzem owocowania, powinniśmy dostarczać organizmowi niezbędne składniki i minerały na bieżąco. Wiosną spragnieni świeżych nowalijek, latem przebierając w całej gamie pachnących owoców, jesienią kosztując warzywne dary jesieni, a zimą bazując na kiszonkach i przetworach. Niestety tempo życia i dostęp do lokalnych owoców prosto z drzewa jest na tyle utrudniony, że bezcenne staje się suplementowanie organizmu. Karoten w tabletkach sprzyja walce z wolnymi rodnikami, odpornością przez cały rok.

Karoten w tabletkach

Głównym naturalnym źródłem karotenu są rośliny o pomarańczowym, czerwonym i żółtym zabarwieniu. Wśród nich dominują bataty, marchew, dynia, morele, pomidory i czerwona papryka. Co dziwne karoten zawarty jest też w pietruszce, szpinaku czy brokułach. Tabletki beta karoten stanowią skondensowane źródło beta karotenu dobrze przyswajalne przez człowieka, dostępne bez względu na porę roku. Sprzyja poprawie kondycji skóry, przygotowaniu skóry na ekspozycję słoneczną, skuteczny w opóźnianiu procesów starzenia. Wzmacnia odporność, a nawet łagodzi zaburzenia widzenia po zmroku.

4 pory roku, a beta karoten w tabletkach

Wiosną beta karoten w tabletkach poprawia koloryt skóry, wzmacnia włosy i paznokcie, a dzięki zawartej prowitaminie A pobudza działanie włókien kolagenowych. Przygotowuje skórę na pierwsze promienia słońca. Latem chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. Regularne przyjmowanie beta karotenu wpływa na koloryt skóry. Sposób, by piękną opaleniznę, móc przedłużyć aż do późnej jesieni. W okresie jesienno- zimowym tabletki beta karoten sprzyjają zdrowiu, poprawiają odporność, obniżają zły cholesterol, spowalniają działanie wolnych rodników. Wpływają na wzrok, wzmacniając widzenie przy słabym oświetleniu.