Navigation Menu+

Nietolerancja laktozy – jakich produktów unikać w codziennej diecie?

Posted on lut 4, 2022 by in diety |

owoce na stole - truskawka, ananas, borówka, maliny

Nietolerancja laktozy to zmora wielu osób. Na szczęście istnieje możliwość leczenia objawów nietolerancji laktozy, która polega na eliminacji produktów zawierających laktozę. Dieta eliminacyjna przeznaczona jest przede wszystkim noworodkom, niemowlętom, dzieciom w wieku przedszkolnym, a także osobom dorosłym, których organizm nie trawi cukru mlecznego. Istnieją jednak osoby, które nie muszą całkowicie wykluczać cukru mlecznego w swojej diecie. W wielu przypadkach wystarczy ograniczyć przyjmowanie produktów zawierających laktozę, żeby pozbyć się objawów nietolerancji. Jakich produktów powinno się unikać w diecie bez laktozy? Czy produkty bez laktozy są łatwo dostępne? Odpowiedzi na te i inne pytania, znajdziesz w poniższym artykule! 

Dieta bez laktozy – co jeść? 

Przede wszystkim, powiedzmy sobie nieco więcej o objawach, które związane są z nietolerancją laktozy. Objawy, które pojawiają się po zjedzeniu posiłków z zawartością mleka lub przetworów mlecznych, takie jak wzdęcia, gazy, biegunka, bóle brzucha, a nawet problemy skórne. Objawy te pojawiają się na skutek spożycia produktów zawierających laktozę, która nie jest trawiona w jelicie cienkim naszego organizmu, prowadząc do nietolerancji laktozy. Można pozbyć się wyżej wymienionych objawów, dbając o eliminację produktów zawierających cukier mleczny z codziennej diety. Warto jednak potwierdzić nietolerancje odpowiednimi badaniami lekarskimi, które upewnią nas, że produkty bez laktozy będą naszym wybawieniem. Produkty bez laktozy są obecnie łatwo dostępne, a różnica smakowa jest niezauważalna. Produkty, które należałoby wykluczyć z diety to przede wszystkim:

  • mleko kozie, owcze, krowie,
  • jogurty,
  • serek wiejski lub twaróg,
  • maślanka,
  • czekolada mleczna,
  • lody. 

Przetwory mleczne takie jak śmietana kwaśna, kefir czy sery pleśniowe oprócz laktozy zawierają również bakterie probiotyczne, które produkują laktaze. Krótko mówiąc są produktami, które zawierają laktozę, ale są jednocześnie enzymem, który go trawi. Dzięki tym produktom nie musimy całkowicie zrezygnować z produktów mlecznych w naszej codziennej diecie.