Miód faceliowy – doceń jego smak oraz wybitne walory zdrowotne

Miód faceliowy jeszcze niedawno był miodem w Polsce kompletnie nie znanym i zupełnie niekojarzonym. Obecnie zmienia się to w szybkim tempie i miód ten zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. To bardzo dobrze, bo jest to bardzo wartościowy i całkowicie naturalny produkt zarówno słodzący jak i leczniczy.
Co to właściwie jest ta facelia?
Facelia, a właściwie facelia niebieska, jest jednoroczną rośliną pastewną z rodziny ogórecznikowatych. W Polsce jest dość powszechnie uprawiana, chociaż pochodzi z odległej od naszego kraju amerykańskiej Kalifornii. Uprawy facelii błękitnej są zazwyczaj przeznaczane na paszę lub też jest ona wykorzystywana jako bardzo dobry nawóz zielony. Uprawiana w pobliżu pasiek jest często wysiewana w różnych terminach tak, aby zapewnić długi okres kwitnienia i dostarczania nektaru. Ponieważ kwitnie już nawet po 6 tygodniach od wysiania i kwiaty utrzymują się nawet przez 5 tygodni można łatwo zapewnić stały dostęp pszczół do słodkiego nektaru z tej rośliny. Facelia błękitna jest bardzo ładną rośliną w mniejszych ilościach jest więc sadzona jako roślina ozdobna.
Jakie właściwości ma miód faceliowy?
Barwa miodu faceliowego jest jasnożółta, w smaku jest kwaskowo-słodki z lekko wyczuwalnym ziołowym aromatem.
Miód faceliowy podobnie jak wszystkie miody jest świetnym produktem rozgrzewającym, regenerującym oraz wzmacniającym cały organizm. Jego największe zalety to:
- obniżanie ciśnienia krwi poprzez łagodne działanie moczopędne;
- wzmacniające i łagodzące działanie na serce i układ krwionośny;
- łagodzenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, dzięki właściwościom antybakteryjnym;
- wspomagające działanie przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka;
- stosowany na skórę wspomaga gojenie się ran i działa antyseptycznie;
Właśnie z powodu powyżej wymienionych zalet oraz wyjątkowego smaku warto jest sięgnąć po wciąż niedoceniany miód z facelii. Z pewnością każdy, kto go spróbuje będzie zadowolony a zarazem zdrowszy.