Navigation Menu+

Miód faceliowy – doceń jego smak oraz wybitne walory zdrowotne

Posted on lis 10, 2022 by in informacje |

Miód faceliowy jeszcze niedawno był miodem w Polsce kompletnie nie znanym i zupełnie niekojarzonym. Obecnie zmienia się to w szybkim tempie i miód ten zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. To bardzo dobrze, bo jest to bardzo wartościowy i całkowicie naturalny produkt zarówno słodzący jak i leczniczy.

Co to właściwie jest ta facelia?

Facelia, a właściwie facelia niebieska, jest jednoroczną rośliną pastewną z rodziny ogórecznikowatych. W Polsce jest dość powszechnie uprawiana, chociaż pochodzi z odległej od naszego kraju amerykańskiej Kalifornii. Uprawy facelii błękitnej są zazwyczaj przeznaczane na paszę lub też jest ona wykorzystywana jako bardzo dobry nawóz zielony. Uprawiana w pobliżu pasiek jest często wysiewana w różnych terminach tak, aby zapewnić długi okres kwitnienia i dostarczania nektaru. Ponieważ kwitnie już nawet po 6 tygodniach od wysiania i kwiaty utrzymują się nawet przez 5 tygodni można łatwo zapewnić stały dostęp pszczół do słodkiego nektaru z tej rośliny. Facelia błękitna jest bardzo ładną rośliną w mniejszych ilościach jest więc sadzona jako roślina ozdobna.

Jakie właściwości ma miód faceliowy?

Barwa miodu faceliowego jest jasnożółta, w smaku jest kwaskowo-słodki z lekko wyczuwalnym ziołowym aromatem.

Miód faceliowy podobnie jak wszystkie miody jest świetnym produktem rozgrzewającym, regenerującym oraz wzmacniającym cały organizm. Jego największe zalety to:

  • obniżanie ciśnienia krwi poprzez łagodne działanie moczopędne;
  • wzmacniające i łagodzące działanie na serce i układ krwionośny;
  • łagodzenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, dzięki właściwościom antybakteryjnym;
  • wspomagające działanie przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka;
  • stosowany na skórę wspomaga gojenie się ran i działa antyseptycznie;

Właśnie z powodu powyżej wymienionych zalet oraz wyjątkowego smaku warto jest sięgnąć po wciąż niedoceniany miód z facelii. Z pewnością każdy, kto go spróbuje będzie zadowolony a zarazem zdrowszy.