Navigation Menu+

Jakie są zdrowotne korzyści z picia kawy?

Posted on sie 20, 2022 by in porady |

Kawa ma liczne właściwości prozdrowotne, dlatego tak ceniona jest przez przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny. Co warto wiedzieć o tym napoju?

Czym jest kawa?

Kawa pozyskiwana jest z pestek czerwonych owoców, które rosną na wiecznie zielonym drzewie kawowcu. Uprawiany jest w strefie międzyzwrotnikowej w Afryce i Ameryce Południowej. Pestki są suszone, a następnie prażone, co powoduje zmianę koloru na brązowy.

Większość dostępnej w sklepach kawy to Arabica 70% i Robusta. Mają łagodny smak. Robusta jest nieco mocniejsza, ponieważ zawiera 50% więcej kofeiny.

Czy wiesz, że codzienne wypijanych jest 3 mln filiżanek kawy na całym świecie? Według WHO najwięcej kawy spożywa się w Skandynawii (ponad 10 kg rocznie na 1 mieszkańca). Dla porównania w Polsce wypijanych jest około 3 kg kawy rocznie na 1 dorosłą osobę.

Kofeina główny aktywny składnik kawy

Kofeina jest jednym z najważniejszych składników kawy, który jest odpowiedzialny za jej właściwości prozdrowotne. Substancja ta znalazła zastosowanie w wielu lekach m.in. przeciwmigrenowych, przeciwbólowych i pobudzających. Za dawkę leczniczą uznaje się 200 mg kofeiny, co odpowiada 4 małym filiżankom espresso lub 3 kubkom kawy rozpuszczalnej albo około 20 szklankom bezkofeinowej. Dla porównaniu w butelce 0,3l coca-coli jest 45 mg kofeiny.

Właściwości prozdrowotne kawy

Ze względu na wysoką zawartość kofeiny oraz 800 -1000 różnych chemicznych związków organicznych kawa ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Ma działanie przeciwnowotworowe

Zawiera antyoksydant m.in. kwas chlorogenowy i kawowy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie. Pomagają w usuwaniu toksyn. Przeprowadzone niedawno badania naukowe wykazały, że kawa zawiera więcej antyoksydantów, dzięki procesowi palenia ziaren.

Naukowcy z University of Southampton w swoich badaniach udowodnili, że picie kawy zmniejsza ryzyko występowania raka wątroby.

Poprawia pamięć i koncentrację

Ziarna kawy bogate są w kofeinę, teobrominę i teofilinę. Związki te mają korzystny wpływ na układ nerwowy, ponieważ przyspieszają przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, co stymuluje procesy myślowe. Dzięki temu kawa pobudza umysł przy jednoczesnym zwiększeniu koncentracji. Kofeina ma najsilniejsze działanie na organizm już po około 3 godzinach od wypicia kawy.

Wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych

Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Illinois at Chicago (USA) udowodniły, że długotrwałe spożywanie kofeiny, teofiliny i teobrominy zmniejsza ryzyko występowania chorób neurodegeneracyjnych m.in. Parkinsona i Alzheimera.

Zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy typu 2

Badania przeprowadzone przez National Institute for Public Health and the Environment, które zostały opublikowane w czasopiśmie Lancet, wykazały, że kawa może zmniejszać występowanie cukrzycy typu 2.

Pomaga w leczeniu alergii i astmy

Szereg przeprowadzonych do tej pory badań sugeruje, że kawa obniża poziom histaminy- substancji odpowiedzialnej za występowanie reakcji alergicznych. U astmatyków kawa wpływa na rozszerzenie oskrzeli, zmniejszając tym samym ataki duszności.

Wspomaga odchudzanie

Kofeina wspomaga spalanie tłuszczu, dlatego jest związkiem, który bardzo często wykorzystywany jest w preparatach na odchudzanie.

Przepis na czekoladową kawę

Czekoladowa kawa jest jedną z najlepszych kombinacji smakowych, ponieważ pobudza i jednocześnie zaspokaja apetyt na słodkie potrawy. Aby smakowała jeszcze lepiej, to do jej przygotowania polecamy kawę mieloną cafè brasil.

Składniki:

  • 1 filiżanka wcześniej zaparzonej kawy,
  • ½ szklanki mleka roślinnego,
  • 6 kostek czekolady
  • 1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego,
  • bita śmietana,
  • szczypta cynamonu,
  • likier smakowy.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę przelej do rondelka. Wrzuć do niej kostki czekolady.

  2. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.

  3. Kawę z czekoladą przelej do szklanki. Wlej syrop.

  4. Dolej wcześniej podgrzane mleko.

  5. Wierzch udekoruj bitą śmietaną.

Kawa ma wiele prozdrowotnych właściwości, lecz nie należy wypijać więcej niż 4 filiżanki espresso dziennie.