Navigation Menu+

Jak samodzielnie stworzyć plan żywieniowy?

Posted on lut 17, 2021 by in diety |

marchewki

Wiele osób zmaga się z nadprogramowymi kilogramami lub też ze złym stanem organizmu, kiepską kondycją lub małą ilością energii z powodu źle dobranego planu żywieniowego lub zupełny jego brak. Biorąc pod uwagę kilka prostych zasad przy jednoczesnym zachowaniu cierpliwości i konsekwencji, będziemy w stanie zdziałać cuda bez dietetyka, czy innego specjalisty.

Kalorie w codziennej diecie

Tworzenie planu żywieniowego w większości przypadków rozpoczyna się od przyznania się samemu sobie, że powinniśmy schudnąć. Nie warto liczyć na diety cud, zrzucanie kilkunastu kilogramów w ciągu miesiąca, czy całkowicie wyczerpujące treningi. Szybki spadek masy ciała spowoduje efekt jojo i jest to naturalna reakcja organizmu, której nie należy się dziwić. Zdrowie chudnięcie to zrzucanie 4 kg miesięcznie, a więc tylko 1 kg tygodniowo! Takie działanie wymaga od nas spalenia 7000 kcal, a więc dziennie musimy zjadać aż o 500 kcal mniej. Pamiętajmy o tym podczas planowania jadłospisu, jeśli chcemy zdrowo schudnąć.

Czym jest zbilansowana dieta?

Tworząc jadłospis, należy pamiętać o odpowiednich proporcjach węglowodanów, białek i tłuszczy. Zwykle będzie to około 10-20 % tłuszczy, 20-35 % białka i 45-65 % węglowodanów. Każdy z nas jest inny i należy to brać pod uwagę. Komponując swoje codzienne menu, trzeba wziąć pod uwagę nie tylko jedzenie, ale również aktywność fizyczną, wiek, masę ciała, styl życia, nawyki żywieniowe i codzienne potrzeby.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Jedynie konsekwencja i podstawowa wiedza o zdrowym żywieniu może nam pomóc nauczyć siebie jeść tak, aby sobie nie szkodzić. Trudno wierzyć stwierdzeniu, że jedzenie owoców i warzyw to wszystko, co należy robić. Oczywiście to ważne, ale równie ważne będzie ograniczanie słodyczy i jedzenia fastfoodów! Skupmy się więc na zbilansowaniu diety i trzymaniu się posiłkowych planów. Z czasem nauczymy się  nie tylko z nich korzystać, ale również się nimi cieszyć.

Ilość posiłków i energia, którą dają

Jeść częściej i mniej, czy rzadziej i bardziej sycąco? Ile źródeł, tyle odpowiedzi i naprawdę ciężko jedną z nich uznać za idealną i jedyną słuszną. Każda decyzja będzie dobra, jeśli będzie zawierała od 3 do 5 posiłków dziennie, a przerwy między nimi nie będą większe niż 5 h i ostatni posiłek zjemy minimum dwie godziny przed snem. Każdy z nas jest inny, szanujmy to i nie próbujmy wdrażać niemożliwych planów na siłę.

Wartość energetyczna, którą powinniśmy dostarczać organizmowi  w ciągu dnia to około 30-40 % do południa, 30-40 % w porze obiadu i do 30% w porze kolacji.

Rola wody w diecie codziennej

Tworząc plan posiłków, nie możemy zapomnieć o wodzie. Tylko ona odpowiednio nawodni organizm i sprawi, że energia zdobyta w posiłkach nie zostanie spożytkowana na trzymanie w pionie odwodnionego organizmu. Wszystkie aspekty i elementy diety są bardzo ważne, ale o wodzie nie wolno zapominać. Jeśli mamy z tym problem, warto zainstalować na telefonie aplikację, która będzie nam o nawodnieniu organizmu przypominać.