Navigation Menu+

Alergia na gluten – fanaberia czy fakt?

Posted on mar 16, 2017 by in alergie, diety |

Ostatnio coraz częściej słyszymy o alergiach pokarmowych, zwłaszcza uczuleniu na gluten. Czy jest to kolejna moda? Postaramy się wyjaśnić o co w tym wszystkim chodzi.

Uciążliwa celiakia.

Czym jest w zasadzie gluten? Jest to białko występujące przede wszystkim w pszenicy, ale także innych popularnych zbożach: owsie, jęczmieniu i życie. Nietolerancja tego białka coraz częściej jest wykrywana jako przyczyna między innymi anemii, przewlekłych problemów gastrycznych, bólów stawowych, czy też zmian skórnych. Jak to się dzieje? Celiakia zaburza wchłanianie się składników odżywczych i witamin, a to jest przyczyną dalszych schorzeń. Coraz więcej osób odkrywa, że ich problemy zdrowotne wiążą się właśnie z alergią pokarmową.

Eliminacja drogą do sukcesu.

Przy alergii na gluten konieczna jest rezygnacja z wielu popularnych produktów spożywczych. Z codziennej diety powinno zniknąć przede wszystkim tradycyjne pieczywo i makarony, ale także wędliny i produkty mleczne do których dodawane są środki spulchniające. Ponadto należy unikać wszelkich produktów bazujących na mące zbożowej, a więc ciast, placków i większości popularnych przekąsek. Można zadać sobie pytanie – co w takim razie osoba z celiakią może jeść?

Dieta bezglutenowa – z czym się to je?

Na szczęście z pomocą przychodzi nam coraz prężniej rozwijający się rynek produktów dla alergików. Dostępny jest szeroki wybór mąk, które alergik może spokojnie jeść, a które mają zastosowanie zarówno w słodyczach, jak i codziennych daniach. Mąka kasztanowa, kukurydziana, czy też ryżowa mogą bezpiecznie zagościć w Waszej kuchni. Obecnie na wielu opakowaniach możemy znaleźć oznakowania, czy konkretny produkt zawiera gluten. W ten sposób unikniemy pomyłki podczas zakupów mniej oczywistych produktów, które jednak ten składnik mogą zawierać.

To nie kaprys, to zdrowie

Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie glutenu ze swojej codziennej diety. Nie wszystkie z nich są alergikami, ale często krewnymi i partnerami. Można to potraktować jako modę, ale skupioną na zdrowym odżywianiu.