Navigation Menu+

Wysokie ciśnienie – co jeść, żeby czuć się dobrze?

Posted on mar 6, 2017 by in diety, leczenie |

Osoby, które dowiadują się, że chorują na nadciśnienie często myślą, że to koniec ich normalnego życia. Tymczasem jest zupełnie inaczej. Wystarczy dostosować się do zaleceń lekarza, brać odpowiednie lekarstwa, jak również stosować odpowiednią dietę.

Badania pokazują, że duża część społeczeństwa w średnim wieku choruje na nadciśnienie tętnicze. Wiele osób nawet o tym nie wie, ponieważ schorzenie to nie boli. Owszem – daje różnego rodzaju objawy, jednak często są one zrzucane na karb nerwowego życia.

Dlaczego nadciśnienie się pojawia? Okazuje się, że dużą rolę odgrywa tutaj nadwaga. Dzisiejsze społeczeństwo nie przywiązuje wagi do tego, co je. Posiłki spożywane są w pośpiechu, bardzo często w różnego rodzaju barach czy bistrach. Takie odżywianie nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi. Warto zatem zastanowić się nad tym, czy nasza choroba nie jest spowodowana właśnie złym odżywianiem. Jeżeli dojdziemy do takiego wniosku, konieczne będzie usunięcie z menu tych produktów, które podwyższają ciśnienie i wprowadzenie takich, które będą je obniżać.

Produkty, które powinny jeść osoby chore na nadciśnienie tętnicze

Odpowiednia dieta może sprawić, że u pacjenta chorującego na nadciśnienie tętnicze znacznie poprawi się stan zdrowia. Czego zatem unikać, a co jeść w większych ilościach? O tym poniżej.
Nadciśnieniowcy powinni ograniczyć spożycie produktów przygotowanych z białej mąki: pieczywa, makaronu, jak również białego ryżu, i kasz o drobnej konsystencji. NIe powinni jeść również żółtek z jaj. Produkty, z których powinni całkowicie zrezygnować, to: pełnotłuste mleko i jego przetwory, słodycze, tłuste mięsa, słonych przekąsek, żywności sztucznie przetworzonej. Produkty te znacznie podwyższają ciśnienie tętnicze.

Produkty, których spożywanie w większych ilościach wskazane są dla osób z nadciśnieniem to:

  • pełnoziarniste pieczywo i makarony
  • owoce i warzywa – takie, które szczególnie obniżają ciśnienie, bo zawierają dużą ilość potasu; należą do nich m.in: aronia, cytryna, żurawina, buraki, pomidory, czosnek, rzodkiewka, sałata, brokuły, groszek.

Dodatkowo należy znacznie ograniczyć spożywanie soli, która zjadana w nadmiernych ilościach powoduje zwężanie się naczyń krwionośnych. Osoby chorujące na nadciśnienie powinny także zwrócić uwagę na tłuszcze, jakie pojawiają się w ich diecie. Koniecznie muszą wyeliminować tłuszcze zwierzęce i zastąpić je roślinnymi.